October 17, 2013

RDA Confirmation site

Όπως είναι γνωστό η ηπειρωτική Ρωσσία είναι διαχωρισμένη σε 83 επιμέρους διοικητικές περιοχές. Χρησιμοποιούνται οι όροι Republic, Oblast, Kray.  

Η Ρωσσική Ραδιοερασιτεχνική κοινότητα έχει κωδικοποιήσει αυτές τις περιοχές με δύο γράμματα, που ακολουθούνται από ένα διψήφιο αριθμό που αντιστοιχεί σε επιμέρους γεωγραφικά τμήματα αυτών των περιοχών.

Υπάρχουν βραβεία αναλόγα με τον αριθμό των περιοχών που έχει κάνει επαφές ένας Ραδιοερασιτέχνης, και το αντίστοιχο πρόγραμμα είναι το Russian Districts Award, RDA. Στο cluster θα βλέπετε πολλές φορές στα σχόλια αυτές τις περιοχές πχ CB-10, ΥΑ-06.   

Συνολικά υπάρχουν 2.643 κωδικοί, και το επίσημο site για ενημέρωση είναι το http://rdaward.org/indexeng.htm

Ανακάλυψα τυχαία ένα site όπου υπάρχει η δυνατότητα να δείς τις επαφές που έχεις κάνει με διάφορους σταθμούς που ενεργοποιούν διάφορα τμήματα της Ρωσσικής ενδοχώρας.

Το site είναι το http://adok.dyndns.org  όπου πληκτρολογείς το callsign και βλέπεις με πόσους σταθμούς έχεις κάνει επαφή, και είσαι σίγουρα στο logbook του σταθμού. Η επιβεβαίωση με κάρτα η LoTW είναι μία άλλη (ελαφρά πονεμένη) ιστορία.


October 16, 2013

Υπολογισμός της ημερομηνίας του Ορθόδοξου Πάσχα.

Ξεκαθαρίζοντας παλιές κούτες με αποκόμματα εφημερίδων (εργασία που θα τελειώσει μέσα στα επόμενα 25 χρόνια περίπου), ανακάλυψα ένα χαρτάκι με ένα απλό και πρακτικό τρόπο για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Ορθόδοξου Πάσχα.

Ο κλασσικός τρόπος με τoυς αστρονομικούς υπολογισμούς είναι εκτός συζήτησης εδώ.

Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται  για τον υπολογισμό, ιδού