Ψάχνοντας σε παλιά τεύχη του QST και λόγω της προτίμησης που έχω στις κατασκευές κεραιών εντόπισα ένα πολύ αναλυτικό άρθρο για μία loop κεραία με ειδικά χαρακτηριστικά.
Το άρθρο έχει γραφεί στο QST September 1988, από τον Mike Villard, W6QYT (SK) πρωτοπόρο Ραδιοερασιτέχνη με σωρεία δημοσιεύσεων σε πολλά θέματα όπως Radar, SSB, Meteor Scatter. Θεωρείται ότι κατασκεύασε τον πρώτο Ραδιοερασιτεχνικό πομπό σε SSB.
Το βασικό πλεονέκτημα της κεραίας είναι ότι καταφέρνει να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό σήματα που λαμβάνονται από sky waves ακόμη και άν ο σταθμός που ενοχλεί εκπέμπει ακριβώς στην ίδια συχνότητα λήψεως.
Την κεραία που βλέπετε παραπάνω την κατασκεύσα πρίν τρία χρόνια, είναι σχεδιασμένη για την μπάντα των 20 μέτρων, έχω κάνει πάρα πολλές δοκιμές και τα συμπεράσματα είναι μοναδικά.
Υπήρξαν περιπτώσεις που άκουγε το ίδιο και καλύτερα σε σύγκριση με το οριζόντιο δίπολο από καλάμια. Η λήψη είναι σαφώς χαμηλότερη μέχρι και 5 s units από το δίπολο, αλλά είναι εξαιρετικά ήσυχη. Χρειάζεται ένα αρχικό συντονισμό στο τμήμα της μπάντας που κάνεις ακρόαση με τον μεταβλητό στη χάλκινη σπείρα, και μετά κατά περίπτωση γίνεται ρύθμιση με τον μεταβλητό στην εξωτερική σπείρα.
Η λήψη σταθμών από την Ευρώπη δεν παρουσίαζε σχεδόν ποτέ πρόβλημα, ενώ υπήρξαν πολλές περιπτώσεις με λήψη σταθμών από Αμερική, Αφρική, Αυστραλία και Ιαπωνία. Η κεραία βρίσκεται μόνιμα μέσα στο shack.
Η κεραία είναι συναρμολογημένη επάνω σε ένα κομμάτι πλεξιγκλάς, είναι στερεωμένη σε ένα κυκλικό ξύλινο πιάτο από το ΙΚΕΑ, και έχει μηχανισμό να κινείται και οριζοντίως και καθέτως. Η λήψη της κεραίας επηρεάζεται πολύ από την θέση του επιπέδου της τόσο στο οριζόντιο επίπεδο όσο και στο κάθετο. Η μεγίστη λήψη γίνεται κατά την διεύθυνση του επιπέδου της.
Η κεραία δίνει πολλές συγκινήσεις και την έχω μόνιμα συνδεδεμένη στον δέκτη Collins 75-Α1 για ακρόαση στους 14 Mhz.
Αν βρώ λίγο χρόνο και χαλκό (αν δεν τον έχουν κλέψει όλο οι "επενδυτές") θα δοκιμάσω μία αντίστοιχη κεραία για τους 7 Mhz.
Το άρθρο είναι δημοσιευμένο στο τεύχος Σεπτεμβρίου 1988 του περιοδικού QST, και είναι αρκετά εκτεταμένο και τεχνικό. Επειδή δεν μπορώ να το παραθέσω λόγω μεγέθους, όποιος Ραδιοερασιτέχνης δεν μπορεί να το βρεί κάπου αλλού, μπορεί να μου στείλλει ένα email και θα του στείλω το άρθρο σε pdf.